STORE FLISER PÅ BADET

Når nordmenn skal pusse opp er det kjøkken og bad som står øverst på ønskelisten. Baderomstrendene har endret seg de siste årene, i takt med produsentenes utvikling av fliser. Nå vil stadig flere ha store fliser på baderommet, og flisene blir bare større. De store flisene gir et renere, roligere og mer minimalisitisk uttrykk, med færre fuger.

I Norge har 20x20 fliser på gulv vært svært vanlig og det har vært et typisk norsk fenomen Flisene er lette å legge i fall og det tradisjonelle sluket passer til disse flisene. Utfordringen de siste årene har vært at produsentene i stadig større grad har sluttet å produsere små gulvflis som 20x20. Stadig flere fliser kommer i porecellanato-kvalitet og gjerne i store størrelser som 45x45 og 60x60. Fliser i størrelser som 60x120,  80x80 og 100x120 har også blitt mer vanlig å se på bad nå enn tidligere. Med store fliser må man tenke litt annerledes når det kommer til sluket og fallet på badet, men heldigvis finnes det mange leverandører som leverer sluk tilpasset store flis størrelser.

Bergersen flis-09105.JPG
FORDELER MED STORE FLISER

​1. ROMMET VIRKER STØRRE

2. FÆRRE OG MINDRE FUGER

3. ROLIGERE UTTRYKK

4 LETTERE Å RENGJØRE

Bergersen flis-09089.JPG

Mosaikk i dusjsonen

Om du ønsker å ha samme fliser over hele baderommet, kan du velge mosaikkfliser i dusjsonen fra samme serie. Om man ikke ønsker dette kan man for eksempel bruke rullesten eller glassmosaikk.

Fordelen med store fliser i porcelenato-kvalitet er at de også som oftest er skåret ned til moduler i 15x15, 10x10 og i mosaikk. Mange velger derfor større fliser på deler av gulvet men mindre fliser i dusjsonen. Ønsker kunden storformatfliser er det først og fremst viktig å tenke på at man velger fliser fra en kvalitetsprodusent. Dette gjelder naturligvis både gulv og vegg. Slike fliser bør i utgangspunktet være av porcelenato-kvalitet.

amb_kaleido cenere+grigio_mosaico.jpg

Alternativ løsing - Senket dusjsone

En annen alternativ løsning ved tradisjonelt sluk er å senke dusjsonen.

- Med denne løsningen må du fortsatt ha fall, men da kan du ha store fliser i resten av rommet. Dersom du ønsker store fliser, avklar alltid med flislegger på befaring.

- Nedfelling av fliser i såkalte dusjgruber er også en løsning. Med en kant opp mot det øvrige gulvet er man sikret at vannet holder seg i dusjsonen og ikke beveger seg mot andre områder. Det finnes flere ferdigproduserte dusj-gruber fra VVS-leverandørene som gir gode løsninger. En løsning som også er en meget elegant er Villeroy & Boch sine nedtrinns-fliser.